Haaween tarina

Haawe-talon porraskäytäväHaawe sijaitsee yhdessä harvoista Rovaniemen keskustan rakennuksista, jotka säästyivät toisen maailmansodan tuhoilta. Se rakennettiin alun perin osuuskaupan liiketilaksi, ja valmistuessaan vuonna 1933 arkkitehtuuriltaan funktionalistinen rakennus oli ensimmäisiä moderneja kivitaloja Rovaniemen keskustassa. Rakennuksen valkoiseksi rapattu, vähäeleinen julkisivu erottui selkeästi ympäröivistä puutaloista. Sisätiloiltaan uusi osuuskauppa oli tilava ja valoisa. Kaupunkilaiset ihastelivat sen tarkoituksenmukaisia tiloja, lasihyllyjä ja marmoritasoja.

1930-luvun lopulla kaupunkiin valmistui useita muitakin moderneja kivirakennuksia, mutta niistä ei ole nykyisin jäljellä kuin muutama. Toisen maailmansodan loppumelskeissä Rovaniemi poltettiin maan tasalle ja 90 % sen rakennuksista tuhoutui. Osuuskaupan rakennus säästyi ja näki kaupungin nousevan kirjaimellisesti tuhkasta. Rovaniemi kehittyi maalaiskauppalasta Lapin kansainväliseksi pääkaupungiksi, kaupan ja hallinnon keskukseksi ja matkailukohteeksi. Myös vanha osuuskaupan talo kehittyi: siitä tuli ensin osa Lapin suurinta ja hienointa tavarataloa, sitten ravintola pariksi vuosikymmeneksi.

Rovaniemen kaupunkikuvassa keskeinen rakennus sai arvoisensa uuden elämän Haaweena. Vuonna 2018 avattu Haawe tarjoaa Lapin taian lisäksi vierailleen esteettistä mielihyvää ja toimivia yksityiskohtia – kuten uusi osuuskauppa tarjosi asiakkailleen aikoinaan.

Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi Haaweeseen ja jakamaan kanssamme oman tarinasi!

Historiamme kuvina

Syyskuu 1933

"Lapin pääkaupunki" – Näkymä Rovaniemen Maantiekadulle 1935

Syyskuu 1933

Rovaniemen uusi osuuskauppa avaa ovensa

Lapin Kansa 28.9.1933:
”Edustajallamme oli eilen tilaisuus liikkeen toimitusjohtajan opastuksella tutustua uuden talon suojiin ja tämän tutustumisretkemme tuloksena saatamme todeta, että Osuuskauppa on nyt saanut itselleen kauppalan ajanmukaisimman ja tyylikkäimmän liikehuoneiston.” …” niin aistikasta, käytännöllistä ja siistiä huoneistoa saa turhaan hakea monilta suuremmiltakin paikkakunnilta kuin kauppalamme on.”

Lokakuu 1944

Näkymä Valtakadulta Lapin sodan tuhojen jälkeen. 1944

Lokakuu 1944

Rovaniemen hävitys.

Osuuskaupan julkisivu säilyi ehjänä.

Kesä 1957

Rovaniemen Osuuskauppa Haaween sisäänkäynnin puolelta 1957

Kesä 1957

Jälleenrakennus on loppusuoralla. Kaupunkilaiset nauttivat kesäsäästä ostoksia tehden.

Joulukuu 1962

ROK -tavaratalon (ent. Osuuskauppa) ja Leijona pukimon jouluvalaistusta. 1962

Joulukuu 1962

SOK tavaratalolla on uudet jouluvalot! Rovaniemi kasvoi vakaasti koko 1960-luvun.

Joulukuu 2018

Joulukuu 2018

Boutique Apart Hotel Haawe valmistui ja avasi ovensa vieraille.

Kaikki historialliset valokuvat ovat Lapin maakuntamuseon valokuvakokoelmasta.