Arkkitehtuurista
Haaween rakennus valmistui Osuuskaupan liikehuoneistoksi vuonna 1933, jolloin funktionalismi oli arkkitehtuuritrendien aallonharjalla. Haaween kohdalla voidaan puhua ”osuuskauppafunktionalismista”: Suomen osuuskauppojen keskusliikkeellä oli oma kunnianhimoinen arkkitehtuuritoimisto, joka suunnitteli 1930-luvulla satoja liikehuoneistoja pikkupakkakunnille ympäri maata. Tavoitteena oli näyttää esimerkkiä modernista, tarkoituksenmukaisesta liikerakentamisesta, joka erottuu edukseen kaupunkikuvassa.
Funktionalismin periaatteita oli pelkistetty tarkoituksenmukaisuus: ulkomuoto palveli rakennuksen toimintoja, ja kaikki turha karsittiin pois. Hygienia oli toinen tärkeä ihanne. Vaalealla värillä, suurilla ikkunoilla ja puhtailla linjoilla haettiin valoa ja ilmavuutta niin julkisivuun kuin sisätiloihinkin. Tunnusomaisena piirteenä osuuskauppafunktionalismissa oli valkeaksi rapattu julkisivu ja se, että rakennukset oli kustannussyistä valmistettu teräsbetoniin sijaan tiilestä. Tiiliseinää on Haaweessa jätetty näkyviin Kelo- ja Revontuli-sviiteissä. Valetasakatosta tuli myös yksi tunnusmerkeistä, vaikka se ei ihan vastannutkaan funktionalismin ihannetta – harja- tai pulpettikaton piilottava korkea seinä, joka löytyy myös Haaween julkisivusta, oli puhtaasti koristeellinen yksityiskohta.
Funktionaalista tyylisuuntaa edustaneita kivitaloja rakennettiin Rovaniemelle 1930-luvulla useita – sodasta selvisivät Haawetta vastapäätä oleva Osuuspankin talo, samoin Kauppakeskus Rinteenkulman vieressä sijaitseva rakennus.
Sisustussuunnittelu
Haaween sisustuksen suunnittelua ohjasivat Haaween omistajan vahva visio ja kunnioitus Rovaniemen kaupunkikuvassa merkittävän, suojellun rakennuksen luonnetta kohtaan. Konseptissa yhdistyvät Lapin luonnon maaginen tunnelma ja arvokkaat designratkaisut. Kullekin huoneelle on luotu oma teema ja tunnelma valaistuksella, väreillä ja erilaisilla pinnoilla. Laatu on ollut keskeinen kriteeri kaikissa valinnoissa: esimerkiksi huoneiden kodinkoneet ovat Mielen tuotantoa.
Ihastuitko huoneesi tekstiileihin tai astioihin? Ei ihme, sillä ne ovat huoneiden tunnelmaan ja hotellin konseptiin sopivaksi valittuja suomalaisia designklassikkoja.
Lasit ja kaadin
Haaweessa pääset käsiksi oikeaan suomalaiseen designaarteeseen. Ultima Thule -juomalasit ja saman sarjan vesikannut ovat tuoneet iloa jo vuodesta 1968. Tunnetuimpiin suomalaisiin muotoilijoihin kuuluvan Tapio Wirkkalan suunnitteleman Ultima Thule -lasisarjan muotoilussa kiinnittää huomion erityisesti jäämäinen pinta. Omaleimaisen, tunnistetavan pintakuvion ja tarvittavan lasinpuhallustekniikan kehittämiseen käytettiin tuhansia työtunteja. Lasisarja onkin varsinainen pohjoismaisen käsityön taidonnäyte.
Wirkkalan suurin innoittaja oli luonto. Hän teki paljon suunnittelutyötä kesäpaikassaan Inarissa, pohjoisessa Lapissa, jonka rauhan ja arktisen luonnon hän koki erityisen inspiroivaksi.
Ultima Thule -sarjan tuotteita voi Rovaniemen-vierailulla hankkia myös itselleen vaikka Iittala Outletista Joulupukin pajakylästä napapiiriltä.
Kippis!
Tekstiilit ja keramiikka-astiat
Haaween ihanan paksut pyyhkeet ja kylpytakit ovat suomalaisen designinstituutio Marimekon tuotantoa. Kylpytakkien kuosi Räsymatto on Maija Louekarin suunnittelema. Tiiliskivi-kuvion suunnitteli Marimekon perustaja Armi Ratia vuonna 1952. Marimekon tuotantoa ovat myös Haaween huoneiden keraamiset astiat – Oiva-teekannut, mukit ja lautaset. Osassa Oiva-astioita on Marimekon tekstiileistä tutut kuosit.
Vahvoista painokuvioistaan tunnettu Marimekko on toiminut vuodesta 1951. Marimekon ideana on alusta saakka ollut ajaton design ja laatu; osa 1950-luvulla luoduista kuoseista ja vaatteista on edelleen tuotannossa.
Marimekolla on Rovaniemellä kaksi myymälää, Sampokeskuksessa n. 100 m päässä Haaweesta, ja Joulupukin pajakylässä napapiirillä.
Kylpyhuoneet
Kylpyhuoneet jatkavat ja korostavat huoneiden sisustuksen teemoja ja sisältävät toimivia, ylellisiä yksityiskohtia. Kaikissa kylpyhuoneissa on useita designpalkintoja saaneen hansgrohen sadesuihkut. Niiden virkistäviin pisaroihin on mukava herätä, ja pehmeä lämmin suihku rentouttaa ihanasti ennen nukkumaan menoa. Kauneuden ja toimivuuden lisäksi hansgrohen designissa on myös ajateltu luontoa: optimoitu sekoitustekniikka säästää tavalliseen suihkuun verrattuna vettä, elämyksestä tinkimättä.